Следвайте ни в социалните мрежи:
TLL Media | Инженеринг ревю | SEE INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог| Енерджи ревю | Енерджи Инфо БГ | ТД ИНСТАЛАЦИИ | Екология & Инфраструктура
Measurement-Bulgaria.com TLL Media
 
Measurement-Bulgaria.com
IndustryInfo.BG
Electronics-Bulgaria.comЕЛЕКТРОНИКА Automation-Bulgaria.comАВТОМАТИЗАЦИЯ Electrical-Bulgaria.comЕЛЕКТРОАПАРАТУРА Lighting-Bulgaria.comОСВЕТЛЕНИЕ HVAC-Bulgaria.comОВК Water-Bulgaria.comВиК Machinebuilding-Bulgaria.comМАШИНОСТРОЕНЕ PowerIndustry-Bulgaria.comЕНЕРГЕТИКА

НОВИНИ

26.08.2020   |   Предстои 11-ата сесия на Националния иновационен фонд
14.06.2019   |   ТУ-Габрово с търг за доставка на лабораторна и измервателна апаратура
06.06.2019   |   19-о издание на изложението за безразрушителен контрол NDT Russia
 

Статии

Търси
TLL Media abo

Модерни сензори осигуряват по-ефективни водомери



05.10.2015

По висока точност при по-нисък разход на енергия – това бяха изискванията на испанския производител Mirakonta за разработването на нов висококачествен водомер. В случая фокусът беше върху сензора. Компанията получи подкрепа от дистрибутора Rutronik. 
 
Водомерът е предназначен за прецизно измерване на водния поток с помощта на захранван с батерия, дистанционно управляван брояч. Измервателният датчик се намира зад стъклена стена с дебелина 6 mm в корпус от неръждаема стомана или алуминий, а магнитът е поставен в гликолен разтвор за защита от замръзване. Допълнителен сензор, който регистрира наличието или липсата на магнитно поле, се използва за защита от манипулации. Той може да функционира като прекъсвач за конфигуриране с цел определяне на часа за предаване на измерените стойности към дистанционен уред за отчитане. Приемането на данните се осъществява чрез дистанционен уред за отчитане, към който измерените данни се изпращат безжично.
 
Досега Mirakonta използваше за измерване на водния поток Рийд прекъсвач. Той обаче не винаги предоставяше точните стойности за потреблението. Новият модел сензор трябваше не просто да предостави по-точни стойности, но и да удовлетвори все по-строгите изисквания за енергийна ефективност. За тази задача производителят се обърна за помощ към Rutronik, с когото работи заедно вече пет години. „Досега за подобни приложения използвахме магнитен сензор с ниска мощност“, обяснява Томас Кепчия, продуктов мениджър продажби на сензори в Rutronik. „Този път изискванията на Mirakonta относно енергопотреблението бяха толкова строги, че не можеха да ги удовлетворят с тези модели. Тогава като по поръчка се появи една нова разработка на Honeywell Sensing and Control.“ Специалистът в областта на сензорите представи първите за този бранш анизотропни магниторезистивни Nanopower сензори (AMR). С потребление на енергия на нано ниво (360 nA) и висока чувствителност от едва 7 гауса той отговаря и на двата основни критерия.
 
Дълъг живот и висока чувствителност
Магниторезистивните интегрални сензори притежават някои предимства в сравнение с останалите магнитни технологии: Те са по-малки, имат по-дълъг живот и са по-надеждни от Рийд прекъсвачите при същата чувствителност и същото ценово ниво. Благодарение на това те са идеални за захранвани с батерия приложения, работещи при много ниска мощност и голяма въздушна междина, за които досега можеха да се използват само Рийд прекъсвачи. В сравнение със сензорите на Хол, по-високата чувствителност на Nanopower IC сензорите – типично 7 гауса и максимум 11 гауса – позволява употребата им при двойно по-голяма въздушна междина. „За тях е нужно по-малко място, а освен това понижават и финансовите разходи, защото е възможно да се използват по-малки, съответно по-слаби магнити. А инженерите разполагат с гъвкавост при конструирането, защото благодарение на изключителната чувствителност те могат да работят с по-големи допуски при активирането на сензора чрез магнит“, обяснява Томас Кепчия. 
 
За целите на изпитването на новите сензори в рамките на няколко дни Rutronik предостави на Mirakonta подробни технически данни и изпрати изпитни образци. Тестовете показаха: новият сензор удовлетворява надеждно всички предизвикателства. Положителният резултат беше последван от процеса на разработване на новия водомер.
 
Отговорникът за продукта от страна на Honeywell, Никола Рош, е убеден, че благодарение на Nanopower серията Mirakonta ще получи нов тласък: „В случая на Mirakonta по този начин се подобрява измерването, докато разходът на енергия, а чрез това в крайна сметка и паричните разходите, се понижават. Освен това животът на батерията съответства на сензора и е възможно да се предотвратят недостатъците на по-старите технологии, като напр. отказ или постепенно понижаване на надеждността на прекъсвачите. Всичко това прави сензора един иновативен продукт, насочен към бъдещето.

Източник: Rutronik

Етикети:   Rutronik   Honeywell   Mirakonta   водомери   сензори за поток   магнитни сензори  
« назад

 
IndustryInfo.BG НачалоЗа насРекламаУчастие в порталаПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИКонтакти
 

ЕЛЕКТРОНИКА | Electronics-Bulgaria.com    АВТОМАТИЗАЦИЯ | Automation-Bulgaria.com 
   

ЕЛЕКТРОАПАРАТУРА | Electrical-Bulgaria.com    ОСВЕТЛЕНИЕ | Lighting-Bulgaria.com    ОВК | HVAC-Bulgaria.com
    
ВиК | Water-Bulgaria.com    МАШИНОСТРОЕНЕ | MachineBuilding-Bulgaria.com    ЕНЕРГЕТИКА | PowerIndustry-Bulgaria.com   

ЕКОЛОГИЯ | Ecology-Bulgaria.com

Copyright © 2024        

Политика за поверителност и защита на личните данни  |  Условия за ползване  |  Политика за бисквитките

WebDesignBG